tiistai 25. elokuuta 2020

Tuottavuutta rajoja rikkomalla

Staran työkoneita tekemässä katupuhdistusta.

Kunnissa tuskaillaan sitä, kuinka palveluiden taso voitaisiin säilyttää samalla kun etsitään säästökohteita. Tässä meillä on kaksi ydinhaastetta, joista toinen on tiedon jakaminen laajasti ja toinen on kuntatekniikan erilaiset käytännöt. Kunnat ovat erilaisia ja siksi yhdelle onneton ratkaisu voikin olla toiselle lottovoitto.  Joskus toimiva ratkaisu voi löytyä omasta kunnasta, mutta eri sektorilta – kannattaa kurkistaa aidan toiselle puolelle.

Verovaroilla kustannetun julkisen kuntateknisen palvelun toimintaa leimaa perinteisyys ja totutut tavat, siitä huolimatta, että vaatimuksena on tuottavuuden ja kustannustehokkuuden parantaminen työn laadun kärsimättä. Tuottavuutta voi saada nostettua juustohöyläämällä jokaisen selkänahasta eli tekemällä nykytyöt pienemmillä resursseilla. Tiettyyn rajaan saakka tämä onnistuu, mutta epäilen, että ero mahdolliseen kustannustehokkaaseen toimintaan on liian suuri.

Höyläyksen jälkeen tarvitaan kokonaan uudenlaista ajattelua ja kokeiluja, joilla järjestää julkinen kuntatekniikan palvelu uudella tavalla. Pilotteja suunnitellaan ja tehdään eri kaupungeissa. Kuntatekniikan ala voisi helposti olla yksi tuottavuuden edelläkävijöistä kuntasektorilla.

Tiedon jakaminen haasteena 

Ongelmamme on, että nyt jokaisen kunnan tekninen sektori käyttää rahaa ja resursseja kehittääkseen omanlaisensa ja uuden tuottavuuden parantamismallinsa. Käytän tarkoituksella sanaa ongelma, koska asia on minullekin veronmaksajana ongelma. Väitän, että suuri osa tästä rahasta voitaisiin säästää ja käyttää vaikkapa perustehtävän hoitoon, eli veronmaksajien tarvitsemaan palveluun. Kahdenkymmenen suurimman kaupungin KEHTO-foorumi on yksi hyvä esimerkki siitä yhteistyöstä, jolla voidaan yhdessä tutkia ja kokeilla uusia malleja. Vastaavan kaltaisella yhteistyöllä myös pienemmät kunnat voivat löytää juuri heille sopivia malleja.

Miten tätä ongelmaa voitaisiin lähteä ratkomaan? Miksi Suomen kuntien teknisen sektorin pitää itse keksiä pyörä jatkuvasti uudelleen? Olemme ongelman ytimessä – me tiedostamme kaikkialla saman ongelman, mutta emme sitä, onko joku jo keksinyt siihen yksinkertaisen ratkaisun. Siitä syystä verorahoja käytetään ”kehittämisen tyhjäkäyntiin”.

Suurin haasteemme on tiedon jakaminen. Meillä on kaksi ydinhaastetta, joista tärkein on tiedon jakaminen laajasti. Toinen haaste on kuntatekniikan erilaiset käytännöt. Tartun tässä kuitenkin ensimmäiseen haasteeseen: Joku saattaa käydä ulkomailla opintomatkalla ja havaitsee jonkin toimivan seikan, mutta se ei toimikaan kotikunnassa. Seikka voisi kuitenkin toimia kymmenissä muissa kunnissa, mutta siellä ratkaisusta ei tiedetä - eikä saada tietää, ellei kuntatekniikan sektorilla ole kanavaa, josta tiedon voisi saada. Kaikkien ei ole järkevääkään lähteä etsimään ulkomaailmasta samaa ratkaisevaa tietoa.

Yksinkertaisia ratkaisuja voi löytää myös toiselta toimialalta. Esimerkiksi pelastustoimi on osoittanut erinomaista kyvykkyyttä toiminnan tehostamisessa laadun parantuessa. Kannattaisiko meidänkin katsoa hieman omista siiloistamme ulos? Omasta kunnastakin voi löytyä hyviä käytäntöjä ”korttelin päästä” ja käytännössä maksutta. Ei muuta kuin aktiivisesti ulkoilemaan ja tutustumaan eri toimialojen käytäntöihin! Saattaa olla, että vastapuolikin saa jotain uutta lyhyestäkin tutustumiskäynnistä.

Kuntien tekninen sektori hakee osaltaan ratkaisuja tuottavuuden nostoon. Juustohöyläys ei kuitenkaan ole enää ratkaisu, vaan tarvitsemme uudenlaista ajattelua. Kehittämällä yhteistyöverkostoja ja avointa tiedonjakamista voimme saavuttaa parempia tuloksia säästövaatimuksien paineessa, ilman että kuntalaisten veroeuroja käytetään päällekkäiseen kehittämistyöhön.


 Ville Alatyppö  

Kuvassa Ville Alatyppö.Kuntatekniikan ja infra-alan monihattuinen
kansainvälinen konkari 
sekä Helsingin
ydintoimintoihin intohimoisesti suhtautuva 
maalaisjärkinen insinööriplanttu, joka
virkatyössä 
käyttää titteliä
kaupunkitekniikan ylläpidon yksikönjohtaja.




#starahelsinki #luottokumppani #helsinki #tuottavuus #kaupunkitekniikka #kuntatalous 


8 kommenttia:

  1. Kaupunkitekniikan ylläpidon 3 hoitoalueen keskinäistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä pitäisi parantaa. 3 hoitoaluetta tekee omaa tulosta, joka merkitsee sitä, että henkilöresurssit ja kalusto pidetään ikään kuin hoitoaluiden omina, joita ei lainata toisille hoitoalueille. Se jos mikä, syö taloudellista tulosta, sillä aika ajoin joudutaan turvautumaan yksityisiin urakoitsijoihin, vaikka toisessa hoitopiirissä olisi koneet ja henkilöt hoitamaan tehtävän.

    Nim.merkki 20 vuotta talossa ollut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että tuot asian esille. Asia saadaan väkisin läpinäkyvämmäksi ja toimintaamme lisää tehoa, kun meidän kaikkiin yksiköihin saadaan tuotannonohjausjärjestelmä käyttöön.

      Poista
  2. Lisäisin vielä poliittisen ohjauksen vaikutuksen kunnallisen teknisen toimen palvelurakenteeseen. Mitä esim. kaupunginhallitus päättää Staran tulevaisuudesta ensi viikolla?
    Näin "ruohonjuuritasolla" ei ole juurikaan mahdollisuuksia vaikuttaa muuhun kuin siihen, pitääkö kahvitaukoa puoli tuntia, vai koko tunnin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohon en virkamiehenä uskalla ottaa kantaa. Kansainvälisen kokemukseni perusteella voin todeta, että pääkaupungit kaikkine vastuineen ei pärjää ilman omaa toimijaa.

      Poista
  3. On monenlaista tuottavuutta esim. yksilön ja yhteisön tuottamaa. Miten yksilö voi olla tuottava eli tuottaa palkkaa ja muuta korvausta vastaan tuottavaa työtä = tulosta? Ryhmässä ja yhteisössä tietoa jakamalla tuottavuus kasvaa tai ainakin näin voidaan olettaa. Esimerkiksi tavaroita tai palveluita tuottaessa nettotuloksen tulisi olla suurempi kuin siihen käytetty panos. Pääministeri Marin on ehdottanut uudelleen 6 tunnin työpäivää. Mitä tämä tarkoittaisi kuntasektorilla tai yksilön näkökulmasta? Kustannukset eivät pienenisi, koska palkka- ja muut kulut olisivat edelleen samat tai korkeammat. Työllisyys ja tuottavuus saattaisivat parantua. Tutkimustietoa tästä on hyvin vähän. Jos työntekijä tekee viikossa esim. 36,45 tuntia työtä, josta vähennetään lounastauko 0,5 tuntia, niin onko työntekijä silloin tehokas muun ajan? On ja ei. Sanotaan, että työntekijät ovat virkeimmillään ja tuottavimmillaan aamupäivällä, jos takana ei ole valvottu yö tai stressi. Lounaan jälkeen iskee väsymys ja tehot laskevat. Kumpi on siis tärkeämpää, painaa töitä tehokkaasti ja tuottavasti koko päivä huomioiden sopiva tauotus, vai olla vain puoli päivää tehokas ja tuottava? Minusta tärkeintä on molemmissa tapauksissa se, paljonko yksittäinen työntekijä kykenee tuottamaan jotain konkreettista työpäivän, työviikon tai kuukauden aikana. En kuitenkaan tarkoita sitä, että yksi päivä tehdään tuottavaa työtä ja muut neljä päivää otetaan rennosti eikä tuoteta mitään. Yksilölliset erot vaikuttavat jokaisen työntekijän tuottavuuteen ja vaikuttavat myös ryhmän kokonaistuottavuuteen. Sitä tukee työhyvinvointi, joustavuus, vaikutusmahdollisuus, motivaatio, hyvä yhteishenki, esihenkilötyö ja johtaminen kokonaisuutena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin. Tuottavuus ja sen kehitys on monen palan summa ja kaikkia palasia tulisi tarkastella yksin ja yhdessä. Toki yksinkertaisena insinöörinä ajattelen, että kuudessa tunnissa saadaan väistämättä vähemmän aikaiseksi kuin nykyisellä työajalla. Jokaisella työllä pitää olla sanomasi järkevyys ja tarkoituksenmukaisuus mukana. Jopa työpisteen siivoaminen on seuraavalle päivälle laskettavaa tuottavaa työtä.

      Hölmöläisten tarinat ovat varmasti kaikille tuttuja lapsuudesta, mutta nyky-yhteiskunnassamme näkyy ainakin minulle varsin paljon samansuuntaisia piirteitä.

      Poista
  4. Meidän on myös uskallettava haastaa itsemme, työkaverit ja johto sekä pyrkiä pois rajoittavista siiloista ja rakenteista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peukutan. Tiedän, että meillä kaikilla on paljon omiin kokemuksiin ja havaintoihin perustuvaa mutu-tietoa ja kehittämisideoita. Jotenkin ne pitäisi saada esille ja tehdä perusteltuja (jotkin sanovat rohkeita, mutta siinä on melkoinen negatiivinen kaiku) kokeiluja.

      Poista